تبلیغات
دامپزشکی - غذا - سلامت - پرورش شترمرغ
دوشنبه چهارم مهرماه سال 1390  05:57 ب.ظ    ویرایش: دوشنبه چهارم مهرماه سال 1390 06:00 ب.ظ

شتر مرغ یا Ostrich پرنده ای است که با داشتن گوشت قرمز خواصی چون گوشت سفید دارد به نوعی از نظر ساختار های فیزیولوژیکی و ... نیز میتوان ضرب المثل :به شترمرغ گفتند بار ببر گفت مرغم گفتند بپر گفت شترم را تعمیم داد . و اما انچه در پرورش شترمرغ باید بدانیم
دراین مبحث تلاش گردیده تا بخشی از نیاز شما در آشنائی با مسائل پرورش شترمرغ مرتفع گردد.


می‌توان گفت كه پرورش شترمرغ یكی از صنعت‌های نوین است كه در قرن حاضر توجه سرمایه‌گذاران و پرورش‌دهندگان بسیاری را به سوی خود جلب كرده است. پرورش‌دهندگان شترمرغ در ابتدای پرورش و سرمایه‌گذاری در این صنعت متوجه سودآوربودن آن و افزایش سرمایه اولیه خود شدند كه این افزایش در برخی مواقع حتی تا چند برابر سرمایه اولیه نیز می‌رسید و اكنون با توجه به جاافتادن این صنعت در كل جهان، آینده بسیار خوبی را برای آن می‌توان متصور بود. ورود شترمرغ به ایران در حدود هفت سال پیش انجام گرفته و در این مدت نتایج بدست آمده از تحقیقات بر روی نحوه زیست این پرنده در كشور همگی مؤید این هستند كه پرورش شترمرغ به عنوان یك صنعت بسیار سودآور و با آینده درخشان می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
شترمرغ‌ها از بزرگ‌ترین پرندگان موجود در جهان هستند كه از لحاظ تاریخی بومی آفریقا بوده واز زمانهای دور استفاده ازمحصولات آن در میان اقوام گوناگون این قاره رواج داشته است. این پرنده قادر به پرواز نیست اما باداشتن پاهای بسیار قوی خود توانایی بالایی برای تند دویدن دارد البته بال‌های آنها نیز به طرز شگفت‌آوری قوی هستند و در نمایش‌های تهاجمی و مانورهای جنسی و تولید مثلی مورد استفاده پرنده قرار می گیرد. طول بدن یك شترمرغ نر در حالت بلوغ به 182 - 274 سانتی متر می‌رسد. در حالی كه پرنده ماده طیفی حدود167 - 170 سانتی متر خواهد داشت. جوجه‌های شترمرغ در هر ماه حدود 25 رشد می‌كنند و در پایان سال اول وزنی حدود ١١٥-١١٠ كیلو پیدا خواهند كرد(١٢ ماهگی) كه در این هنگام جهت كشتار به مراكز ویژه اعزام می‌گردند.شتر مرغها از لحاظ غذایی جزء حیوانات همه چیز خوار محسوب شده و پرندگانی بسیار مقاوم هستند به گونه ای كه می توان آنها را با یك جیره ارزان قیمت حتی از ضایعات محصولات كشاورزی تهیه شده تغذیه می كنند .
بطور كلی غذای شتر مرغ دارای تركیباتی مابین غذای گاو و مرغ بوده و از دو قسمت علوفه (مانند یونجه و شبدر ) و كنستانتره (شامل : جو ، ذرت ، سویا ، مكملهای معدنی و ویتامینه و....) تشكیل شده است .
میزان غذای مصرفی شتر مرغ در سنین مختلف متفاوت بوده و از ١٢٠ گرم در ماه اول زندگی و تا
٥/٢ كیلو گرم در رشد كامل متغیر می باشد .
روشهای شروع به كار در پرورش شتر مرغ

با خرید تخم • جوجه یا مولد می توان شروع به كار كرد:تخم ها را خریده و جوجه ها را تفریخ كنید. این كار نیاز به سرمایه اولیه دارد و بعد از 2 سال نتیجه می دهد.
• جوجه های یك روزه خریداری كرده و تا رسیدن به مرحله مولد آنها را پرورش دهید. این روش،• روش مناسبی است كه در ایران متداول است.در انتخاب این روش باید به نگهداری جوجه ها دقت زیادی كرد تا مرگ و میر آنها به حداقل برسد.
• خریداری جوجه های 3 ماهه روش متداول دیگری است كه می توانید استفاده كنید و اگر چه هزینه بر تر می باشد،• اما آمار مرگ و میر آن نیز پایین تر است.
• شترمرغ های یك ساله بخرید.این كار فرصت انتخاب پرندگان با كیفیت تر را در سال بلوغ جنسی فراهم می كند اما نیازمند سرمایه نسبتا بالایی است.
• مولد های اصلاح شده خریداری كنید كه این كار بسیار هزینه بر است اما بلافاصله شما را به سوددهی می رساند.

مشخصات :

شترمرغ‌های اهلی شده در سن ٣-٢ سالگی به بلوغ می‌رسند. در این میان جنس ماده حدود ٦ ماه زودتر از جنس نر به بلوغ خواهد رسید. پس از بلوغ كامل با توجه به تفاوت‌های ظاهری به راحتی می‌توان پرندگان نر وماده را از یكدیگر تمیز داد. در این هنگام نرها با پرهای سیاه درخشان و نیز پرهای بزرگ به رنگ سفید در انتهای دو بال و دم از جنس ماده كه دارای پرهایی خاكستری رنگ است مجزا می‌گردند. همچنین در فصل تولید مثل پوست ساق پا و نوك پرنده نر به رنگ صورتی مایل به قرمز در می‌آید كه این تغییر رنگ نشان‌دهنده آمادگی پرنده نر جهت انجام عمل جفت‌گیری می‌باشد، جالب است.

شترمرغ‌ها به طور كلی پرندگانی اجتماعی محسوب می‌شوند كه در حیات‌وحش به صورت گروهی زندگی می‌كنند و تنها در فصل جفت‌گیری هر گروه تولیدمثلی در قلمرو خود جدا از دیگران زندگی و تولید مثل می‌نماید. به طور كلی شترمرغ‌ها پرندگانی ترسو هستند كه با كوچكترین صدای ناگهانی با سرعتی بسیار زیاد شروع به دویدن می‌كنند كه در این هنگام سرعت آنها حتی به حدود ٦٠ كیلو متر در ساعت نیز خواهد رسید كه می‌توانند این سرعت را برای مدت ٣٠-١٥ دقیقه حفظ كند. شترمرغ‌ها پرندگانی مبارزه‌طلب هستند و به همین دلیل تقریباً می‌توان گفت كه هیچ حیوانی یارای مقابله با آنها را ندارد. لگد شترمرغ‌ها یكی ازخطرناك‌ترین و كشنده‌ترین لگدها بوده كه از قسمت جلوی بدن و از بالابه پایین بر سر حریف نگون‌بخت فرود می‌آید و در مواقعی، منجر به مرگ جانور مورد تهاجم خواهد گشت. همچنین جالب است بدانید شترمرغها بطور نرمال عمری معادل ٦٠-٣٠ سال دارند.

یكی دیگر از خصوصیات این پرنده حس كنجكاوی شدید آنها می‌باشد كه در بسیاری از موارد و در صورت عدم رعایت مسایل ایمنی در مزارع می تواند خسارات غیر قابل جبرانی در نتیجه بلع اشیای نظیر میخ، پیچ، تكه‌های چوب، آهن وابزارآلات بجامانده از كارگران و…… بوجود آورد كه این مسأله گاه منجر به ضایعات درونی و حتی مرگ پرنده می‌گردد.

زیستگاه :


شترمرغها پرندگانی با قابلیت سازگاری بسیار بالا می باشند و به همین جهت امكان پرورش آنها در طیف جغرافیایی وسیعی وجود دارد به گونه ای كه در حال حاضر این پرنده از مناطق گرم آفریقای جنوبی تا مناطق سرد آمریكای شمالی پراكنده بوده و به راحتی مورد پرورش قرار می گیرد . به طور كلی شترمرغ ها توانایی زندگی در دامنه دمایی ٥٠+ تا ٢٠- درجه سانتی گراد را به راحتی دارا بوده و در اینگونه مناطق توانایی پرورش و تولید را خواهند داشت.
بهترین مناطق جهت پرورش این پرنده مناطق حاشیة كویر و اقلیم خشك می باشد .البته این بدان معنا نیست كه در نقاط سردسیر و یا مرطوب امكان پرورش شترمرغ وجود ندارد ، امَا به دلیل نیاز به كنترل عوامل نامساعد جوی نظیر رطوبت زیاد و احتمالاً سرمای بیش از حد هزینه های تولید در این گونه مناطق اندكی بیشتر از مناطق كویری خواهد بود .
شاید بتوان گفت در هر نقطه ای كه بتوان یك فضای وسیع و مسطح جهت جست و خیز و فعالیت این پرنده در نظر گرفت ،امكان پرورش نیز وجود دارد و از این لحاظ ایران یكی از بهترین مناطق دنیا به شمار آمده و در اكثر مناطق آن می توان این پرنده منحصر به فرد را پرورش داد.


تغذیه :

با توجه به اینكه هزینة خوراك مهمترین بخش هزینه های تولیدی یك دامپرور می باشد ، صنعت پرورش شترمرغ از این لحاظ می تواند بسیار مورد توجه قرار گیرد زیرا این پرنده با مصرف خوراك روزانة پایین در مقایسه با شاخه های دیگر دامپروری هزینه های زیادی را به پرورش دهنده تحمیل نخواهد كرد ، افزون بر اینكه مواد مورد نیاز جهت تهیه خوراك این پرنده به راحتی و در همه جا در دسترس می باشد كه این امر با توجه به شرایط خاص اقلیمی ایران می تواند بسیار مورد توجه قرار گیرد .
همچنین یكی دیگر از مواد قابل ذكر در تهیه تغذیه شتر مرغ ، وابستگی بسیار كم آن به منابع خارجی می باشد به گونه ای كه می توان گفت تمامی مواد مورد نیاز در كشور قابل تهیه بوده و همچنین به جهت سازگاری بالای این پرنده می توان از موادی با كیفیت متوسط و بهایی ارزان در تهیة خوراك استفاده نمود .
در جداول زیر جهت آشنایی بیشتر به چند نمونه از فرمولهای غذایی مورد مصرف در تغذیة شترمرغ اشاره شده .
هزینه غذا 60% تا 70 % کل هزینه پرورش شترمرغ را تشکیل می دهد بنابراین درک آن در ابتدای آغاز به کار پرورش شترمرغ بسیار مهم است. متاسفانه پرورش دهندگان قدیمی و جدید حداقل آگاهی را از این موضوع دارند.
نخست بعد اقتصادی را در نظر می گیریم. هزینه غذا به خودی خود مهم نیست بلکه تفاوت موجود در درآمد پرنده های پروار شده و هزینه تولید آن ها اهمیت دارد. علاوه بر محاسبه هزینه تخم، جوجه، پرنده آماده کشتار که همه فاکتورهای مهمی هستند، محاسبه افزایش در آمد حاصله از تولید بالاتر ( تعداد تخم، تعداد جوجه، کیلوگرم گوشت تولیدی و پوست بزرگتر) نیز اهمیت دارد. بنابراین بسیاری از مردم بدون بررسی قابلیت در تولید گزینه های مختلف و استنتاج از اینکه تغذیه بهتر موجب کاهش ضرر ناشی از عدم باروری، مشکلات جوجه در آوری و تلفات جوجه ها می شود، به دام ((کاهش)) هزینه های غذا گرفتار می شوند. یک جیره خوب باید دارای موارد زیر باشد.
o علوفه نظیر یونجه برای تأمین فیبر با کیفیت
o غلات نظیر ذرت برای تأمین انرژی
o منبع پروتئینی نظیر سویا ی بدون پوسته
o مواد معدنی پر مصرف و کم مصرف
o ویتامین ها
o سایر افزودنیها نظیر اسیدهای آمینه و مخمر
تحقیقات گسترده ای توسط blue mountain در زمینه اجزای یک جیره خوب انجام شده است. سری به سایت http://www.blue-mountain.net بزنید. به عنوان مثال برای الیاف یونجه که داری سطوح مختلف پروتئین است، توصیه می شود که یونجه حداقل 18 درصد ترکیب جیره آماده را تشکیل دهد. یونجه مرغوب تر ویژگیهای مطلوب تر زیادی نظیر قابلیت هضم بهتر، ویتامین و مواد معدنی بیشتر دارد.
در مورد ذرت، باید بسیار تلاش کنید تا از ذرت دارای 8 درصد پروتئین استفاده کنید و نه از ذرت 6 درصد که دارای کیفیت پایینی است. سویا معمولا بین 44 تا 47 در صد پروتئین دارد که سویا با پوسته حاوی 44 در صد پروتئین است. همچنین ما به سویا به عنوان منبع پروتئین نگاه کرده و 47 درصد را توصیه می کنیم.
ویتامین ها و مواد معدنی، غنای جیره هستند. در اینجا علاوه بر مقدار، شکل ارائه آن در ترکیب با یکدیگر نیز مهم است تا شترمرغ ها بتوانند حد اکثر استفاده را از آنها ببرند. کلسیمی که به یک شکل خاص وجود دارد ممکن است برای شترمرغ ها غیر قابل هضم بوده و از این رو تعادل آن با فسفر به هم خورده و مشکلات جدیدی ایجاد نماید. در سایه توجه به تغذیه به همراه مدیریت خوب، مدیریت صحیح مزرعه و اصلاح نژاد است که پرنده های آماده کشتار برخلاف معمول تولید 30 – 25 کیلوگرم در استرالیا، در آفریقای جنوبی بیش از 45 کیلوگرم گوشت تولید می کنند.
تغذیه در جوجه های شترمرغ
تغذیه جوجه شترمرغها مسئله ای بسیار مهم جهت آغاز و تداوم رشدی خوب و موثر است که در دراز مدت می تواند بر روی آینده تولیدی پرندگان نیز بسیار موثر باشد. در طی سه ماه اول، پرورش، جوجه‌ها بسیار حساس بوده و درصد تلفات آنان بیشتر از سنین دیگر می‌باشند. برای به حداقل رساندن تلفات رعایت کامل بهداشت و تغذیه مناسب و دقیق امری ضروری است. برای دستیابی به بازده بیشینه در امر خوراک دهی پرندگان می توان از راه کارهائی ساده استفاده نمود که در ادامه مقاله به برخی از آنها اشاره می گردد:

استفاده از سنگریزه در خوراک
به‌منظور خرد شدن غذا در سنگدان، شترمرغ نیاز به تکه‌های کوچک سنگریزه دارد. تا زمانی‌که جوجه‌ها از طریق گردش و چرا به چنین منابعی دست نیافته‌اند بایستی به غذای آنان سنگریزه اضافه گردد. سنگریزه‌ها بایستی نصف اندازه ناخن انگشت پرنده باشند. برای جوجه‌های تازه متولد شده این اندازه در حد یک دانه برنج است.
بعضی از پرورش‌دهندگان، سنگریزه یا ماسه زبر و خشن را به‌طور آزاد در اختیار جوجه‌ها قرار ‌می‌دهند (شن و ماسه باید کاملاً خشک باشد) و بعضی دیگر به‌دلیل ترس از انباشتگی معده یا روده حیوان قویاً این روش را رد می‌نمایند. آنها اضافه نمودن این مواد را به جیره ترجیح می‌دهند. 2 تا 3 سنگریزه کوچک برای هر جوجه در روز کافی به‌نظر می‌رسد. البته برخی منابع نیز سنگریزه را فقط بعد از سه هفتگی پیشنهاد می‌کنند. توجه داشته باشید که سنگ‌های صنعتی به‌دلیل امکان بروز یبوست نبایستی مورد استفاده قرار گیرند.


ویتامین‌ها
اضافه نمودن ویتامین‌های محلول به آب آشامیدنی براساس دستورالعمل مصرفی کارخانه در دو تا سه هفته اول پرورش جوجه برای افزایش مقاومت در مقابل بیماری‌ها، توصیه می‌گردد. بسیاری از ویتامینها تاثیرات مستقیم یا غیر مستقیم در رشد و بازده پرندگان دارند. به طور مثال در هنگام بروز استرسهای گوناگون از قبیل استرسهای گرمائی استفاده از ویتامین C می تواند تاثیرات بسیار خوبی در کاهش اینگونه تنشها داشته باشد.

خوراندن کود
فلورمیکروبی لازم جهت هضم میکروبی در روده کور و بزرگ جوجه در اولین روزهای زندگی شکل می‌گیرد. در حیات وحش این فرآیند با بلعیدن مدفوع والدین به‌عنوان اولین غذا صورت می‌پذیرد. کود حاوی جمعیت باکتری‌های مورد نیاز پرنده است. به این منظور بعضی از پرورش‌دهندگان کود تازه پرندگان بالغ را برای جوجه‌ها توصیه می‌نمایند. البته خطر انتقال انگل‌های روده‌ای و عوامل بیماری‌زا به جوجه‌ها وجود دارد (در برخی کشورها خوراندن کود ممنوع است). حداقل برای جلوگیری از انتقال انگل‌ها و عوامل بیماری‌زای خاص شترمرغ، بعضی از پرورش‌دهندگان، کود تازه گاو را پیشنهاد می‌نمایند. این روش مورد بحث بسیار بوده و توسط بعضی از پرورش‌دهندگان رد شده است.
در طی روزهای اول زندگی، جوجه‌ها مدفوع خود را می‌خورند که این امر باعث بروز مشکلات بهداشتی فوق‌الاشاره می‌شود. برای جلوگیری از این خطرات، مدفوع بایستی مرتباً جمع‌آوری گردد. در بعضی از مزارع آمریکا جوجه‌ها ابتدا روی توری‌های فلزی پرورش می‌یابند تا مدفوع از دسترس آنها خارج گردد.

آب آشامیدنی
به همراه اولین وعده غذا در دو یا سه روزگی، بایستی آب نیز در اختیار جوجه‌ها قرار گیرد. پرندگان بایستی همانند غذا خوردن چگونگی آشامیدن آب را نیز یاد بگیرند. رنگی نمودن آب توسط رنگ‌های خوراکی و یا چسباندن یک عکس رنگی در داخل آبخوری باعث جذب پرندگان می‌گردد. آبخوری‌ها نبایستی در ارتفاع بلند قرار گرفته و باید توسط یک شیء سنگین (مثل یک سنگ) مهار شوند. به ازاء هر سه دانخوری، یک آبخوری در نظر گرفته می‌شود.
جوجه‌ها چه در پناهگاه نگهداری شوند و چه در محوطه باز، آب مصرفی و مدفوع و ادرار آنها بایستی کاملاً کنترل گردد. ادرار طبیعی به رنگ سفید است. انتظار می‌رود جوجه‌های ضعیف آب بیشتری خورده و در نتیجه دچار اسهال شوند. در این صورت پیشنهاد می‌شود2 تا 3 بار در روز و به مدت محدود آب در اختیار جوجه‌ها قرار گیرد. به‌عنوان یک قاعده کلی میزان آب بایستی 5/1 تا 2 برابر مقدار غذای کنسانتره باشد.
آبخوری‌ها بایستی به‌طور روزانه تمیز و با آب تازه پر شوند. جوجه‌ها و پرندگان در حال رشد هرگز نباید آب مانده و گرم استفاده نمایند. اگرچه هیچ‌گونه مدرک علمی در این رابطه وجود ندارد، ولی این مسئله موجب بیماری و تلفات می‌شود. بنابراین نبایستی آبخوری‌ها در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرند.


شتر مرغها جایگاههای بزرگتر را ترجیح می دهند اگر چه جایگاه بزرگتر از حد معمول نیز می تواند باعث وحشی شدن و رم كردن پرندگان شده و كنترل سختی را نیاز داشته باشند.
همچنین كاشت تعداد كمی درختچه می تواند كمك زیادی را در بوجود آوردن یك محیط طبیعی و آرامش یافتن پرنده نماید.
جایگاهها باید بوسیله توریهای فلزی به بلندای ٨/١ محصور شوند و در میان این حصارها نیز یك سایبان مختصر برای حفاظت پرنده از باد و باران و تابش شدید آفتاب در نظر گرفته شود. شتر مرغها پرندگانی بسیار مقاوم هستند اما با این حال نیاز به محافظت در مقابل بادهای شدید و برف و بوران را دارند اما با وجود این سایبان یا پناهگاه مورد نظر باید به طرزی بسیار ساده ساخته و تنها سر پناه مختصر را جهت استراحت پرنده مهیا نماید .
جایگاه های تولید مثلی (پن) باید به گونه ای طراحی گردند كه امكان گرفتن و مهار پرندگان را آسانتر كنند .
همچنین دانخوری و آبخوری باید به گونه ای باشند كه كارگر براحتی بدون مزاحمت پرندگان به آنها دسترسی داشته باشد. دانخوریها و آبخوریها باید بصورت باز و به گونه ای طراحی شوند كه حداكثر راحتی را جهت مصرف آب و خوراك روزانه فراهم آورند همچنین باید توجه داشت كه این تجهیزات در ارتفاع مناسبی نصب گردند.
 
ممکن است بخواهید فقط تجهیزات جوجه کشی داشته باشید. مزرعه دارانی هستند که برای جوجه کشی تخمهایشان به شما پول پرداخت می کنند. ممکن است تخم شترمرغ را خریداری کرده و به صورت جوجه یکروزه به فروش برسانید.
یک سیستم جوجه کشی خوب بسیار گران بوده و بنابراین به سرمایه گذاری هنگفتی نیاز دارد. قبل از تصمیم گیری برای راه اندازی تجهیزات جوجه کشی لازم است تقاضای موجود در منطقه یا تأمین تخم ها را مورد ارزیابی قرار دهید.
معمولا مزرعه داران برای قرار دادن تخم شترمرغ ها در ماشینتان مبلغ ثابتی را پرداخت کرده و برای هر جوجه ای که که تحویل می دهید نیز مبلغ بیشتری می پردازند. ثبت مشخصات تخم ها برای اینکه مالکان تخم ها جوجه های خود را تحویل بگیرند اهمیت فوق العاده ای دارد.

صل جفت‌گیری برای شترمرغ ازابتدای فروردین‌ماه شروع شده و تا پایان آبان نیز ادامه خواهد داشت. طول فصل جفت‌گیری تا حدود زیادی به شرایط غذایی و محیط زیست پرنده بستگی دارد. تقریباً یك‌ماه قبل از شروع فصل جفت‌گیری پرندگان را باید به گروه‌های تولیدمثلی كه شامل یك پرنده نر و دو پرنده ماده است تقسیم كرد. وضعیت جسمی هر پرنده در این حالت بسیار مهم است. زیرا پرندگان بیمار و ضعیف اغلب دارای قدرت تخم گذاری كمتری خواهند بود.
طی مانور جنسی شترمرغ نر، این پرنده با پرنده ماده جفت گیری می‌كند كه در مدت كوتاهی بعد از جفتگیری, پرنده ماده حدود ١٥-١٢ تخم می‌گذارد. بطور كلی پرنده ماده روزانه یك تخم می‌گذارد. اگر تخمها از آشیانه بطور روزانه برده شوند پرنده ماده ممكن است تا ٨٠ تخم بگذارد.(اگر چه ٥٠-٤٠ تخم معمول است) باید توجه داشت كه یك برنامه غذایی نامتعادل ممكن است موجب كاهش تخم‌گذاری شود. تخم شترمرغ از بزرگترین تخم هاست, كه وزنی حدود ٧٥/٢ پوند دارد و یك تخم شترمرغ تقریبا برابر با ٢٤ عدد تخم مرغ است.

جایگاه‌های تولید مثلی :
شترمرغ‌ها جایگاه‌های بزگتر را ترجیح می‌دهند اگر چه جایگاه بزرگتر از حد معمول می‌تواند باعث شود پرنده‌ها وحشی شوند و رم كنند و كنترل سختی را نیاز داشته ‌باشند. بنابراین سایز یك حصار خوب برای یك گروه تولید مثلی حدود(M١٥٠٠) است كه باید با فنسهای به ارتفاع ٨/١ متر محصور شود.كشت یونجه در داخل حصار پرندگان این اجازه را به پرنده می‌دهد كه پرنده‌ها علوفه‌ای با كیفیت بالا داشته باشند و همچنین كشت تعداد كمی درخت و درختچه برای ایجاد سایه یا جدا سازی توصیه می‌شود.
هرگز نباید از سیم‌های خاردار برای محصوركردن جایگاه استفاده كرد. چون باعث می‌شود پرندگان هنگام واردآوردن ضربات شدید به سیم‌های خاردار به خودشان آسیب وارد كنند. وجود یك پرچین یا بادشكن نیز بین جایگاه‌ها برای جداسازی بیشتر مطلوب است.
شترمرغ‌ها با شرایط اقلیمی متفاوت سازگاری زیادی دارند. اما با این حال نیاز به محافظت در مقابل برف، یخ، باد شدید، سرما، باران، تگرگ و بوران دارند. در نتیجه باید جایگاهی مناسب برای پرندگان در نظر گرفته شود كه این جایگاه پرنده را از شرایط جوی نامناسب محفوظ داشته وهمچنین گرفتن و مهار پرنده‌ها را آسان‌تر كند.
جایگاه دانخوری‌ها و آبخوری‌ها باید به گونه ای طراحی شوند كه فرد مسؤول بتواند بدون آسیب درمقابل شترمرغهای مهاجم به آنها دسترسی یابد.این درحالی است كه پرنده ممكن است در طول فصل جفتگیری رفتار های تهاجمی داشته باشند.
دانخوری و آبخوری باید به صورت باز و به گونه ای طراحی شوند كه حد اكثر راحتی راجهت مصرف خوراك و آب روزانه فراهم نمایند همچنین بایستی توجه داشت كه این تجهیزات در ارتفاعی مناسب نصب گردند
 
تولیدات شتر مرغ :
                                                    


کشتار و گوشت شتر مرغ :
شترمرغها پس از طی دوران پروار و در سن ١٤-٩ ماهگی آمادة كشتار می شوند و در این سن به وزنی در حدود ١٢٠-٩٠ كیلوگرم دست می یابند . البته این تفاوت سن در كشتار ناشی از میزان بازارپسندی دو محصول پوست و گوشت می باشد به گونه ای كه در هنگام بالا بودن ارزش پوست نسبت به گوشت و همچنین بالا بودن تقاضا جهت این محصول، پرنده در سن ١٠-٩ ماهگی كشتار می شوند زیرا در این سن پوست از كیفیت بهتری برخوردار بوده و ضایعات كمی را نیز در بر می گیرد امَا برعكس و در صورت بالا بودن تقاضا جهت گوشت پرندگان در سنین بالاتر و بین ١٤-١١ ماهگی كشتار می شوند .
جهت كشتار شترمرغ ابتدا حیوان را بوسیلة شوك دهنده های الكتریكی بی حس كرده و سپس اقدام به آویختن پرنده از دوپا نموده و پس از آن با بریدن شریان اصلی از ناحیة زیر گلو عمل كشتار انجام می گیرد . پس از این مرحله و پایان عمل خونگیری با دقت زیاد اقدام به جدا نمودن پرها و سپس پوست می نمایند باید توجه داشت كه انجام یك برش اشتباه در هنگام پوست كنی می تواند تأثیر قابل ملاحظه ای را در كاهش ارزش پوست داشته باشد.
پس از انجام عمل پوست كنی ، عمل جداسازی گوشت و تقسیم بندی آن انجام گرفته و سپس گوشت به صورت لاشه و یا در صورت امكان به صورت قطعه های مشخص به سردخانه و پس از آن به بازار مصرف انتقال می یابد.


چرم شتر مرغ :
 چرم  شتر مرغ جز چرمهای با دوام و محکم است .بازار پوست شترمرغ بسیار بی ثبات است. در زمانهایی از سال هیچ کس پوست شما را نمی خرد و در زمانهای دیگر خریداران برای پوست شما صف می ایستند. نگران نباشید اگر کارها را درست انجام دهید محصول قابل فروشی خواهید داشت. پوست ها باید دارای شکل صحیح بوده و به درستی نگهداری شوند تا ارزش لازم را داشته باشند. در صورت بروز اشکال محصولی برای فروش نخواهید داشت. آن زمان که هر چیز مرتبط با پوست شترمرغ با ارزش بود دیگر به سر رسیده است. برای کسب اطلاعات در زمینه جدا سازی، ذخیره، حمل و نقل و درجه بندی پوست شترمرغ به سایت http://www.ostrichskinsupplies.comمراجعه کنید. به عنوان مثال پوست ها باید در درجه حرارت 4 تا 10 درجه سانتی گراد نگهداری شده و هیچگاه منجمد نشوند. تقاضای بازار برای پوست پاهای بزرگ از قسمت زانو تا نوک پا است.
برخی تعاونی ها در دام این طرز فکر می افتند که با دباغی پوست و فروش محصول نهایی در آمد بیشتری خواهند داشت. فریب نخورید و این کار را نکنید. پس از صرف مقدار زیادی پول و تحمل درد سر های مداوم در اثر سروکله زدن با دباغها و فرآوری کننده ها تازه باید به فکر فروش تان باشید. پوست نمک سود شده را بفروشید و پولتان را بدون درد سر دریافت کنید.

بازاریابی پر شترمرغ پتانسیل پنهانی برای بازار یابی پر شترمرغ وجود دارد. همچنانکه رازهای تمیز کردن و رنگ آمیزی پرهای شترمرغ آشکار نشده است. از پرهای شترمرغ می توان برای انواع مختلف تزئین نظیر تزئینات گیاهی، طراحی داخلی، لباسهای محلی و کلاه استفاده کرده یا آنرا به محصولاتی نظیر بوآ و جاروی پر تبدیل نمود. پر شترمرغ خاصیت آنتی استاتیک دارد که آن را برای صنعت نقاشی اتومبیل ایده آل می سازد اما کمتر کسی به چنین بازاری راه پیدا می کند. همچنین انواع مختلفی از پر وجود دارد. بهترین نوع، پرهای سفید طویل نر است، اما برای سایر پرها نظیر پرهای دم نیز تقاضا وجود دارد. برای مشاهده انواع مختلف پر شترمرغ به پایگاه http://www.ostrichfeathers.com مراجعه کنید. شاید این منبع در آمدی نباشد که در برآورد فروش اولیه روی آن حساب باز کنید، باید محلی برای فروش پر در نظر داشته باشید.

آئین نامه های مرتبط با پرورش شتر مرغ:

1 - دستورالعمل اجرایی شترمرغ

2- ضوابط فنی بهداشتی کشتار،استحصال، بسته بندی وعرضه گوشت شترمرغ

3- میزان آب شرب مورد نیاز شتر مرغ و مصرفی مزارع پرورش شتر مرغ

دانستنیهائی درباره فرآورده های شترمرغ :
در مورد تشخیص روغن شترمرغ اصل توجه به نکات ذیل ضروری هست:

1ـ در دمای معمولی این روغن کاملا به صورت مایع می باشد و هیچگونه مواد جامدی در آن موجود نخواهد بود.

2ـ روغن شترمرغ بسیار ریز دانه بوده و در اثر گرمای محیط ممکن است سر ریز کند به دلیل حالت رونده داشتن این ریزدانه ها

3ـ در صورت استفاده از روغن شترمرغ اصل مدت زمانی که اثر می گذارد بسیار کوتاه بوده و تقریبا در مدت 5 دقیقه جذب پوست بدن می شود و به مانند مواد مشابه نیاز به شستشو و ... ندارد.


فوائد گوشت شترمرغ :

گوشت شترمرغ، گوشت قرمز با کلسترول، چربی، کالری پائین تر و آهن و پروتئین بالاتر نسبت به گوشت مرغ و بوقلمون میباشد و مزه آن بسیار شبیه به مزه گوشت گوساله است.

از نظر مواد مغذی بالانس ایده آلی داشته و به عنوان منبع پروتئین از طرف تشکل های سلامتی همچون انجمن قلب امریکا، انجمن سرطان امریکا و انجمن دیابت امریکا توصیه شده است.

به علت بالانس مناسبPH ، این گوشت برخلاف سایر گوشتها جاذب باکتریهای مضر مانند E.coli و سالمونلا نمی باشد. این گوشت مزه و مواد مغذی فوق العاده ای داشته و زودپز می باشد و بسیار سریع با چاشنی های مورد علاقه تان مزه دار میشود.گوشت شترمرغ بسیار سالم و جایگزین مناسبی برای گوشت سفید و گوشت قرمز است.


مقایسه گوشت شترمرغ (در 100 گرم گوشت پخته شده)

 

کلسترول

آهن (میلیگرم)

کالری (کیلو کالری)

چربی (گرم)

پروتین (درصد)

 

83

3.2

142

3

26.9

شتر مرغ

89

1.2

190

7.4

28.9

مرغ

76

1.8

170

5

29.3

بوقلمون

86

3

211

9.3

29.9

گاو

118

1.2

196

6.6

31.9

گوساله

89

2.7

201

11.2

23.5

اردک

112

4.5

158

3.2

30.2

آهوی کوهی

 













درباره روغن شتر مرغ :

روغن شترمرغ از چربی شترمرغ که به صورت لایه ای در بین پوست و گوشت می باشد بدست می آید. روغن شترمرغ برای درمان سوختگی ها،خشکی پوست و دیگر ضایعات پوستی استفاده می شود. این روغن حاوی مواد مغذی لازم برای پوست می باشد که به مرطوب ماندن پوست کمک میکند.امروزه روغن شترمرغ به عنوان تسکین دهنده دردهای پوستی،ماهیچه ای و مفاصل میباشد. یکی دیگر از علل استفاده از این روغن عدم مسدود کردن منافذ پوستی است.

روغن شترمرغ حاوی امگا 6،3و9 میباشد.در حقیقت بدن انسان قادر به ساختن این اسیدهای چرب ضروری و حیاتی نیست،بدین منظور باید این اسیدهای چرب به صورت روزانه برای پوست تامین گردد.پوست به آسانی تمام مواد مغذی موجود در روغن که برای سلولهای پوست لازم است را جذب میکند. روغن شترمرغ برای حفظ سلامتی و رطوبت پوست ایده آل می باشد.

این روغن به دلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری منجر به شادابی سلولهای از بین رفته در اثر استرس،شرایط جوی،ضربه وسلولهای فرسوده و کهنه میشود.

آزمون اسید های چرب

میزان موجود در روغن شترمرغ

Palmitic

25.57

Palmitoleic

7.41

Stearic

6.02

Oleic

37.54

Linoleic

16.43

Linolenic

2.06

Archidunk

0.13

Omega 3

2.06

Omega 6

16.6

Omega 33

0.12

   


سخن شما()   

دامپزشکی - غذا - سلامت

غذای سالم ، تندرستی تن ، توسعه پایدار